Maaningan Oriasema

Solusta varsaksi

Tamman munasarjoissa kehittyy munarakkuloita (follikkeleja). Kun nesteen täyttämä follikkeli on kypsynyt valmiiksi, se puhkeaa, munasolu irtoaa ja ajautuu munanjohtimeen. Siittiöt etenevät munanjohtimiin itse aktiivisesti uiden sekä kohdun ja munanjohtimien lihasten kuljettamina. Alkionkehitys alkaa, kun orin sperma hedelmöittää tamman munasolun munanjohdinten uloimmissa osissa. Alkion kehitys lasketaan päivissä munasolun irtoamisesta.

5-6 vrk: Hedelmöittynyt munasolu tulee kohtuun pienenä, pyöreänä soluryppäänä, jonka koko on alle 0,5 mm. Soluryppään ympärille muodostuu kalvo ja nesteen täyttämä ruskuaispussi alkaa muodostua. Tamma: 6.-7. päivinä voidaan hedelmöittynyt alkiorakkula huuhdella ulos kohdusta ja siirtää vastaanottajatammaan (alkionsiirto).

14 vrk: Alkiorakkula liikkuu vapaasti kohdun seinämän lihasten vaikutuksesta ympäri kohtua. Tämä liike on tammalle tärkeä viesti alkion olemassaolosta ja siten tiineydestä. Alkio lepää nyt pienessä nesteen täyttämässä alkiorakkulassa, jonka koko on 1-2 cm. Tamma: 12. päivästä alkaen alkiorakkula voidaan nähdä ultraäänitutkimuksessa.

17 vrk: Kohtu supistuu niiden hormonaalisten muutosten seurauksena, joita nyt tapahtuu. Kohdun lihasjännityksen takia alkiorakkulan liikkuminen estyy. Sen sijaan alkiorakkula kiinnittyy paikoilleen kohdussa. Alkiorakkulan koko vaihtelee 1,5-3 cm:iin johtuen siitä, minkälainen kohtu on. Hyvin supistuneessa kohdussa alkiorakkula myös näyttää erimuotoiselta kuin veltommassa kohdussa.

Tamma: On ensimmäisen tiineystarkastuksen aika. Jos epäillään kaksostiineyttä (esim. kaksi ovulaatiota), pitäisi ensimmäinen tiineystarkastus suorittaa jo noin 14. päivänä, ennen kuin alkiorakkulan kiinnittyminen alkaa. Alkiorakkulat voidaan tällöin helpommin erottaa toisistaan ja yhden kaksosen poistaminen onnistuu varmemmin.

24 vrk: Alkiorakkulan pohjalla lepäävä alkio on vain muutaman millimetrin kokoinen. Tamma: Päivästä 24 alkaen voidaan ultraäänellä nähdä sydämen esiasteen syke.

30 vrk: Alkiorakkulan sisällä istukka jatkaa kasvuaan, mikä nähdään ultraäänen kuvassa napanuorana, joka on keskellä alkiorakkulaa ja jossa alkio roikkuu. Tämä uusi kehitysaste sekä vahva sydämensyke kertovat hyvin kehittyvästä alkiosta. Alkiorakkula on vain joitakin senttejä suurempi kuin ensimmäisessä tiineystarkastuksessa päivinä 17-19. Ilman ultraäänilaitetta alkiorakkula tuntuu runsaan kolmen sentin kokoisena ulkonemana kohdussa.

Tamma: Noin 30 päivän kohdalla on toisen tiineystarkastuksen aika. Tämä on tärkeä tutkimus, sillä silloin on todettava, näyttääkö tiineys normaalilta ja voiko alkio hyvin.

60 vrk: Sikiö on niin kehittynyt, että se muistuttaa hevosta. Tosin eri ruumiinosien mittasuhteet poikkeavat paljon siitä, mitä ne ovat vastasyntyneellä varsalla. Iho on hyvin ohut ja osittain läpinäkyvä. Koko sikiö on noin hamsterin kokoinen. Luurangon eri osat ovat nähtävissä ultraäänellä. Sukuelimet ovat alkaneet kehittyä.

Tamma: Päivinä 60-70 on mahdollista ultraäänitutkimuksella melko varmasti todeta sikiön sukupuoli. (Suomessa ei normaalisti tehdä tätä tutkimusta. Suom.huom.)

100 vrk: Sikiö painaa nyt vajaat 0,5 kiloa. Karvapeite on alkanut kehittyä.

150 vrk: Nyt alkaa nopean kasvun vaihe. 2-3 kilosta alkaen paino nousee noin 250g päivässä. Silmäripset ovat nähtävissä kehittyvässä silmäluomessa. Kaikki luustonosat, kuten kylkiluut, sekä suurten elinten osat, esimerkiksi sydämen kammiot, erottuvat selvästi ultraäänellä.

Tamma: Ota huomioon, että tamman ravinnontarve kasvaa voimakkaasti tiineyden loppupuolella. On aika rokottaa virusaborttia vastaan. Rokotus uusitaan 7. ja 9. tiineyskuukauden jälkeen. (Varsinaista virusaborttirokotetta ei ole saatavissa edelleenkään. Rokotuksia tehdään Resequinilla, jossa on mukana herpesviruksen hengitystiemuoto. Se ei kuitenkaan anna täydellistä suojaa virusaborttia vastaan. Suom. huom.)

Viimeinen tiineystarkastus voidaan tehdä. Lisäruokinnan vaikutuksesta tämän ajankohdan jälkeen tamma saattaa näyttää yhtä pyöreältä kuin kantava, vaikka se ei enää olisikaan tiine. Jos tammaa turhaan odotetaan varsovaksi, seuraava astutuskausi voi olla jo pitkällä ennen kuin todetaan, ettei tamma varsokaan.

240 vrk: Sikiö painaa 10-15 kg. Harja- ja häntäjouhet ovat kehittyneet. Sikiön liikkeet voidaan nähdä ja tuntea emän vatsanpeitteitten läpi.

300 vrk: Hieno, lopullisen värinen karvapeite peittää koko ihon. Varsa tulee syntymään täysin ilman omia vasta-aineita ja riippuvaisena emästä ja sen ternimaidosta, joista se saa oikeanlaisen infektiosuojan niitä bakteereja ja viruksia vastaan, joihin se törmää heti syntyessään.

Tamma: Nyt on korkea aika vaihtaa siihen talliin, jossa on tarkoitus varsoa. Viimeistään kuukausi ennen laskettua varsomisaikaa tamma rokotetaan influenssaa ja jäykkäkouristusta vastaan.

320 vrk: Normaali tiineys kestää 320-365 vrk. Yleisin kantoaika on 335 vrk. Sikiö makaa useimmiten lähes syntymäänsä asti selällään kohdussa. Aktiiviset sikiönliikkeet sekä synnytyspoltot saavat sikiön kääntymään oikeaan asentoon. Useimmissa tapauksissa varsa syntyy niin, että ensin tulevat etujalat kavionpohjat alaspäin ja pää etupolvien välissä.

Tamma: Avusta synnytystä tarvittaessa. Ihaile sitten sitä henkeäsalpaavaa ihmettä, jonka luonto jälleen on luonut kahdesta pienestä solusta.

Teksti: Johan Hellander
Suomentanut: Tiina Nurmonen

Maaningan Oriasema | Metsäharjuntie 22, 71730 Kinnulanlahti
Ossi Nurmonen, puh. +358 (0)400 450 750 | Iikka Nurmonen, puh. 0440 450 750